Portretfotografie: 7 tips voor prachtige portretten

17/04/2022

Portretfotografie is een prachtige kunstvorm die kan worden gebruikt om de persoonlijkheid van een persoon vast te leggen of om een verhaal te vertellen. Het kan zowel voor persoonlijke als commerciële doeleinden worden gebruikt. Om met je camera leuke portretten te maken, zijn er een aantal dingen die je moet weten.

In deze blog geven we 7 handige tips voor het maken van mooie portretten met je camera. We behandelen technieken, uitrusting en belichting. Dus of je nu een beginner of een ervaren portretfotograaf bent, lees verder om een paar nieuwe handige tips te leren!

 

Portretfotografie van een model

Wat is portretfotografie?

Bij portretfotografie gaat het erom de persoonlijkheid van een persoon in een beeld vast te leggen. Het kan een formele of informele foto zijn, en kan in een studio of buiten gedaan worden. Het kan voor persoonlijk gebruik of professionele portretten voor een klant zijn.

Een goede portretfotograaf zal zich op het onderwerp concentreren en zijn persoonlijkheid zo goed mogelijk laten zien. Ze zullen ook licht, compositie, kadrering en garderobe gebruiken om het beeld te verfraaien.

Het gaat dus niet alleen om cameratechniek en originaliteit, een portret fotoshoot gaat ook om de sfeer die je voor je onderwerp schept en hoe je met hen communiceert.

Het volgen van de regels en richtlijnen is net zo belangrijk als er van af te wijken als het gaat om het maken van mooie portretfoto’s.

Portretfotografie Tips

  1. Concentreer je op het model.
  2. Diafragma advies voor portretfotografen
  3. Sluitersnelheid voor mooie foto’s
  4. Lens keuze voor creativiteit
  5. Focus je camera
  6. Poseren voor portretten
  7. Portretfotografie belichting

 

Concentreer je op het model

Het onderwerp is het meest cruciale element van portretfotografie. Jouw model op zijn of haar gemak stellen, vóór de fotoshoot, is van cruciaal belang voor een goede portretopname.

Een goede portretfotograaf, neemt de tijd om het model vóór de fotoshoot beter te leren kennen en indien mogelijk, elkaar persoonlijk te ontmoeten.

Als fotograaf, laat het model weten over je stijl van fotograferen en wat je tijdens de shoot zult zoeken. Bespreek je ideeën voor de shoot met je model zodat hij of zij zich comfortabel voelt en betrek hun smaak en vaardigheden in je strategie.

 

Diafragma advies voor portretfotografen

Het is essentieel om een groot diafragma (rond f/2.8-f/5.6) te gebruiken bij het maken van portretfoto’s, om een geringe scherptediepte te krijgen die de achtergrond achter je onderwerp vervaagt, waardoor je foto’s meer opvallen.

Een van de grootste uitdagingen is goed licht krijgen. Om mooie portretten met je camera te maken, moet je zoveel mogelijk licht binnenlaten. Zo houd je de ISO waarde laag en onderdruk je ruis.

Nog meer onscherpte van de achtergrond is mogelijk met speciale portretobjectieven, die nog grotere maximale diafragma’s hebben (van f/1.4 tot f/2.8).

 

Sluitersnelheid voor mooie foto’s

Wanneer je de sluitertijd kiest, moet je zeker de brandpuntsafstand van je lens in je berekening betrekken; anders ontstaat een bewegende camera (en slechte beeldkwaliteit).

Als algemene regel geldt dat je een kortere sluitertijd moet gebruiken dan je effectieve brandpuntsafstand zou suggereren. Bij 100 mm, bijvoorbeeld, zul je een sluitertijd van 1/125 seconde of sneller willen gebruiken.

Gebruik je een breedhoekslens dan kan je met hogere sluitertijden fotograferen als de scherptediepte ondiep is (zoals 1/20 seconde met een 18mm brandpuntsafstand).

Gebruik de beeldstabilisatiefunctie van de camera. Sommige camera’s hebben dit ingebouwd in de sensor, terwijl andere een systeem in de lens nodig hebben. Het laatste heeft het voordeel dat je het effect in de zoeker kunt zien.

Lens keuze voor creativiteit

Je fotografielens heeft een grote invloed op je portretten. Een groothoeklens is nodig voor beelden met een aanzienlijke visuele impact.

Als je foto’s vanuit een lage hoek maakt, lijken de personen erop langer dan ze in werkelijkheid zijn. Dit is een uitstekende benadering om het oog te misleiden en het perspectief van dingen en personen te veranderen.

Kom echter niet te dichtbij of je kunt vervormingen gaan zien, en dat is niet bepaald wat je op je foto wilt zien. De camera schuin houden kan extra drama geven aan een groothoekopname.

Als je een middellange telelens gebruikt, zoals een 85 of 105 mm lens, is het model nog steeds het hoofdonderwerp in de opname, maar de achtergrond speelt een essentiële rol. Houd steeds in de gaten wat er op de achtergrond gebeurt.

Een telelens, zoals een 70-200mm f/2.8, is een van de beste hulpmiddelen voor het maken van portretten die er zijn. Je kunt er dichter op je onderwerp mee inzoomen, waardoor je afleiding op de voor- en achtergrond vermindert. Nadeel van een 70-200 f2.8 is dat hij erg groot en zwaar is, dus wees niet verbaasd als je na een tijdje moe wordt.

Focus je camera

Wanneer je wijdere diafragma’s gebruikt (vooral f/2.8 of sneller), dan wordt je scherptediepte drastisch verlaagd. Het is daarom dus belangrijk dat je focus goed is, want anders kan je gezichtsfeatures overhouden die niet gefocust zijn (de neus van de persoon is bijvoorbeeld scherp, maar de ogen zacht).

Om te helpen met nauwkeurige focus, moet je handmatig een enkel autofocus punt (AF) selecteren.

Een goede techniek is een centraal AF punt instellen, de sluiterknop half indrukken om te focussen op de ogen/het hoofd, dan opnieuw opstellen om je onderwerp aan een kant van het frame te plaatsen en daarna de knop volledig indrukken. Dit is vaak een veel snellere manier van foto’s maken, dan elke keer de AF punten aanpassen.

 

 

De techniek om de AF punten op de bovenhoeken te zetten en ze over de ogen van je onderwerp te plaatsen om een foto te maken is populair. Beide methoden helpen je om je onderwerp uit het midden in het kader te krijgen voor een meer evenwichtige compositie.

Moderne technologie, zoals oogfocus op digitale camera’s, heeft dit probleem verminderd of geëlimineerd. De camera kan automatisch de ogen van je model detecteren en de aandacht vasthouden. Dit maakt de fotograaf vrij om zich te concentreren op compositie en kadrering in plaats van te rommelen met handmatige instellingen.

 

Poseren voor portretten

 

Hoe je onderwerp staat, poseert en kijkt heeft een enorme invloed op je resultaten. Een kleine verandering in gezichtsuitdrukking (al dan niet glimlachen) kan de stemming van de foto wezenlijk veranderen.

Tijdens de fotoshoots, probeer je zoveel mogelijk emoties te vangen, zodat je je favoriete beelden kunt kiezen terwijl je ze thuis op je computer bewerkt.

Je onderwerp laten poseren op een manier die hem of haar complimenteert, terwijl je toch rekening houdt met de belichting, camerahoek, en achtergrond is altijd een spannende uitdaging. Om de mooiste poses voor je shoot te ontdekken, speel je met verschillende hoeken en houdingen.

 

 

Overweeg foto’s van je onderwerp te maken zonder naar de camera te kijken, het model kijkt naar beneden of naar boven of naar een kant. Experimenteer met verschillende invalshoeken en ideeën tot je ontdekt wat voor jou het beste werkt.

 

TIP: Houd een verzameling unieke portretfoto’s bij op je telefoon. Deze galerij moet regelmatig worden bijgewerkt met nieuwe voorbeelden.

 

Het zou echt nuttig zijn bij het bepalen van verschillende mogelijke oplossingen die op dat moment en daar kunnen werken. Een visueel voorbeeld aan de klant laten zien kan je ook helpen beter met hen te communiceren.

Portretfotografie belichting

Een portretfotograaf kan misschien niet meteen de camera aanzetten en een foto maken. Maar als je ooit in een natuurkundeles licht bestudeerd hebt, weet je dat het richtingsgevoelig is. Verlichting is uiterst belangrijk voor fotografen, want het vormt de basis van hun gouden regel voor belichting. Het gebruik van gerichte verlichting is de reden waarom een persoon die voor een raam staat gelijkmatig verlicht is, terwijl de kamer achter hen in de harde schaduwen staat.

Bij het fotograferen van mensen zul je of zacht licht of hard licht willen gebruiken. Zacht licht komt van een grote lichtbron zoals een bewolkte hemel of grote softbox. Hard licht komt van een kleine lichtbron zoals een spot. Het is ook eenvoudiger om voor een heldere lichtbron te gaan staan voor een volledig verlichte foto. Het gebruik van de zon als lichtbron bij portretfotografie in de buitenlucht kan adembenemende resultaten opleveren.

Een bekwame portretfotograaf moet in staat zijn van elk beschikbaar licht gebruik te maken. Je zult echter niet altijd in volle zon wilt fotograferen. Direct zonlicht kan te hard zijn en het licht ook voortdurend verandert. In plaats van te proberen midden op een zonnige dag foto’s te maken, moet je proberen schaduwrijke plekken te vinden waar de lucht als een grote zachte belichting (diffuus licht ) kan werken.

Als je in een portretstudio werkt, zul je ook met kunstlicht moeten kunnen omgaan. Overweeg bij je volgende aankoop een flitser. Het is snel en draagbaar. Veel mensen aarzelen om flits te gebruiken, maar het kan nuttig zijn in een donkere omgeving of drama toevoegen aan portretten. Flitslicht kan ook samen met de zon gebruikt worden om de belichting en de ongelijkmatigheid van het natuurlijk licht in evenwicht te brengen en zo de ideale lichtopstelling voor portretfotografie te creëren.

Het gebruik van Reflectoren om harde schaduwen te verzachten is een nuttig hulpmiddel. Ze zijn goedkoop in aanschaf en kunnen een goede plaats zijn om te beginnen voor mensen met een budget.

 

Word artistiek met flits verlichting

Als fotograaf kan je meer doen met een flitser, afstandsbedieningen, en een diffusor van behoorlijke afmetingen.

Gebruik je flitser opzij om drama aan je portretten toe te voegen en word creatief door de lucht of achtergrond onder te belichten, neem -2 stops belichtingscompensatie voor een sombere achtergrond achter je onderwerp.

Fotografie in volle zonlicht

Naturel licht gebruiken

De zon als lichtbron gebruiken bij portretfotografie in de buitenlucht kan adembenemende resultaten opleveren. Je zult echter niet altijd in de volle zon willen fotograferen. Direct zonlicht kan te hard zijn en het licht verandert ook voortdurend.

Je kan je onderwerp bij een groot raam plaatsen en je model fotograferen. Dit is een heel simpele en populaire techniek met een grote impact

 

Portretfoto's maken bij een grote raam

 

Sommige fotografen gebruiken graag een reflector om hun portretten van invullicht te voorzien. Dit kan door licht op een wit oppervlak te kaatsen of een gouden of zilveren reflectiescherm te gebruiken om warmte toe te voegen.

 

Een reflector wordt gebruikt om een model te fotograferen

Conclusie

Bij portretfotografie gaat het erom de essentie van een persoon in een beeld vast te leggen. Om dit te doen moet je begrijpen hoe licht zich gedraagt en hoe je het in je voordeel kunt gebruiken. In dit artikel hebben we enkele tips gedeeld over hoe je met je camera prachtige portretten kunt maken met verschillende soorten licht.

We hopen dat deze tips je helpen prachtige foto’s te maken die de persoonlijkheid van je onderwerpen perfect vastleggen. Welke technieken heb jij al uitgeprobeerd voor portretfotografie? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

 


Justin Yep is een portretfotograaf uit Roeselare. Met zijn jarenlange ervaringen als ex-danser weet hij precies hoe zijn klanten op gemak kan stellen en daardoor natuurlijke foto’s te maken. Met oog voor detail en een unieke visie maakt hij van elke fotosessie een onvergetelijke ervaring.

Als je erover denkt een portretsessie met Justin te boeken, kijk dan op de website of neem contact met hem op via het contact formulier of via email op: info@justinyep.be.

Volg Justin op Facebook en Instagram voor meer van zijn werk!

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT